Diazepam

Diazepam beter bekend als valium is een kalmeringsmiddels dat valt onder de benzodiazepinen. In de jaren zeventig en tachtig was dit middel enorm populair en werd  het gezien als een volledig veilig middel wat veel werd voorgeschreven door de artsen.  Tegenwoordig is men veel voorzichtiger met het voorschrijven van diazepam, omdat het een verslavingsgevoelig middel kan zijn. Als er kalmeringsmiddelen moet worden voorgeschreven zal de huisarts eerst kijken naar kort werkende middelen zoals oxazepam. Nemen de klachten niet af na enkele weken dan kan de huisarts besluiten een overstap te maken naar valium.

Diazepam wordt ontzettend snel door het lichaam in het bloed opgenomen en is beschikbaar in tabletvorm. De tabletten zijn verkrijgbaar in 2, 5 en 10 mg. Er zijn ook zetpillen en tubes met vloeistof beschikbaar maar deze worden minder vaak voorgeschreven. Na inname zullen de volgende effecten optreden. De persoon kan slaperig worden de spieren zullen ontspannen en eventuele angst en spanningsgevoelens zullen verminderen of zelfs verdwijnen.

Bijwerkingen

Het slikken van dit medicijn kan een aantal bijwerkingen met zich meebrengen. De meest voorkomende zijn het verslappen van de spieren, een suf gevoel, verminderde concentratie en geheugenverlies. Overigens worden deze bijwerkingen versterkt bij het gebruik van alcohol. Het gebruik hiervan wordt dan ook afgeraden.  Het deelnemen aan het verkeer wordt door de verminderde concentratie dan ook sterk afgeraden vooral het autorijden kan een gevaarlijke situatie met zich meebrengen voor u en de andere weggebruikers.  Maar ook het werken met gevaarlijke  machines die enige vorm van concentratie vereisen wordt tijdens het gebruik van diazepam afgeraden.

Krijgt u van de huisarts te horen dat u moet stoppen met de medicijnen dan zal de huisarts voorstellen om dit af te bouwen, omdat u bij lang gebruik van dit medicijn ontwenningsverschijnselen kunnen optreden.  Het is raadzaam dat u het advies van de huisarts opvolgt.  Heeft u hier moeite mee of lukt het u niet meld dit dan zodat de huisarts u kunt adviseren hoe u dit het beste kunt oplossen.
Bent u verslavingsgevoelig of heeft u in het verleden een alcohol of drugs verslaving gehad dan wordt het gebruik van valium afgeraden. Weet u huisarts niets van u verslavingsgevoeligheid meld dit dan wel als de huisarts u dit medicijn wilt voorschrijven. Dan kan er besloten worden om voor een ander medicijn te kiezen welke minder gevoelig is voor verslaving. Meestal hebben deze middelen ongeveer dezelfde werking en merkt u weinig van het verschil. In de meeste gevallen zal de huisarts u vragen of u gevoelig bent voor verslavingen als dit niet blijkt uit u medische gegevens. Dit doet de arts ter controle om er zeker van te zijn dat u geschikt bent om diazepam te gebruiken.

Meer informatie over dit medicijn vind u op deze website.